Witlof taart op filobodem
3 stronken witlof, steeltje eraf
In zes langwerpige stukken snijden
In koekenpan met olijfolie lichtbruin bakken.
Laat de stift gerust zitten, door het
Karamelliseren verdwijnt de bittere smaak!
Het hoeft niet gaar te zijn!
Klein beetje zout en peper gebruiken
Schuif alle stronken in de pan naast elkaar
Leg er een plat bord bovenop en
draai het geheel een halve slag
voila, alles op het bord en pan leeg
afkoelen
Zes blaadjes filodeeg op bakpapier
Stuk voor stuk ligt insmeren met olijfolie.
Zorg dat het op een bakplaat past
Twee flinke eetlepels turkse yoghurt
Mengen met twee eetlepels roomkaas
Verdelen over de bodem
Rand ongeveer een centimeter vrijlaten
10 takjes rozemarijn, twee takjes tijm
1 takje dragon ontstelen en fijn hakken’
Helft voor de bodem andere helft voor over de witlof
Witlof verdelen over de bodem
Een lekkere schimmel of geitenkaas en
De rest van de kruiden verdelen over de witlof.
Daarna in de voorverwarmde oven van 250 graden.
LETOP! Temparatuur terug brengen naar 200 graden
Na 20 minuten even in de gaten houden.
Is de kleur en de geur goed
Uit de oven halen
Een klein beetje honing met
Gebroken geroosterde amandelen
En rucola salade vormen de garnering.
Smul ze.
Variaties met champignons, zongedroogde tomaatjes,
Spekjes, ham, mascarpone, andere kruiden geven nog meer
Smaaksensaties.
Hieronder vind je de recepten van de wijnproefavond met wijn verzorgd door:
Burek sa sirom (hartige strudel met verse kaas)
(voor 4 -6 personen)
Ingrediënten;

- 4 blaadjes filodeeg
- Olijfolie
- 400 gram feta
- 1 ei
- Scheutje spa rood.
- Zout
Bereidingswijze;
- Prak de feta met een vork en meng deze met het ei en een scheut spa rood.
- Voeg een beetje zout toe.
- Leg een vel filodeeg op een schone theedoek en schep een gedeelte van het mengsel op het deeg.
- Rol deze met behulp van de theedoek op. Pak nog een vel en herhaal de handeling.
- Leg de rol op een bakplaat en bestrijk deze dun met olijfolie.
- Verwarm de oven op 180 graden en bak de Burek in ongeveer 20 minuten gaar.
- Als de Burek een mooie lichtbruine kleur heeft dan is de Burek gaar.Lekker met Ajvar
Ajvar (kan goed ingewekt worden)
Ingrediënten voor ongeveer 1 liter;
- 8-12 verse rode paprika’s
- 4 middelgrote aubergines
- 1 / 2 tot 3 / 4 kopje olijfolie
- 3 grote tenen knoflook, fijngehakt
- 1-2 eetlepels citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn
- zout
- peper
- Bereidingswijze;
- Rooster de paprika en aubergines in oven van 250*C, totdat de huid gaat blaren en zwart wordt.
- Leg de geroosterde groenten in een plastic zak en laat ze 10 minuten uitstomen.
- Verwijder schil van paprika en aubergine.
- Pureer in een keukenmachine de paprika en aubergine pulp samen om een enigszins stevige massa te vormen.
- Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan .
- Voeg knoflook toe en bak deze 2 minuten.
- Haal de pan van het vuur en roer de paprika-aubergine pulp erdoor.
- Roer met een garde de resterende olijfolie in een dunne straal door het mengsel tot alle olie is opgenomen
- Voeg het citroensap of azijn en zout en peper toe.
Djuvec (Joegoslavische stoofpot) Wereldkeuken, Rijst, Hoofdgerecht, 4 personen,
Ingrediënten;
- 1 kilo rundvlees (suddervlees) zout, peper
- 3 middelgrote uien
- 2 tenen knoflook
- 3 tomaten
- 250 gram groene paprika’s
- 250 gram aubergines
- 6 eetlepels zonnebloemolie
- 0.5 liter bouilllon(iets meer maken is beter)
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 0.5 theelepel cayennepeper
- 2 eetlepels selderijzout
- 2 blaadjes laurier
- 150 gram Risotto
Bereidingwijze;
- Snijdt het vlees in kleine stukjes. Bestrooi deze met peper en zout.
- Hak de knoflook en ui fijn.
- Snijdt de aubergine in plakjes en halveer deze.
- Snijdt de paprika (zonder zaad en zaadlijsten) in dunne reepjes (eventueel nog een keer doormidden).
- Snijdt de tomaten in partjes.
- Verhit de olie in de braadpan, bak het vlees om en om in 5 minuten bruin.
- Voeg ui, knoflook, bouillon, paprikapoeder, cayennepeper, selderijzout en laurier toe.
- Smoor afgedekt 60 minuten.
- voeg na 45 minuten smoren de aubergine aan de pan toe.
- Voeg na het smoren de rijst, tomaat en paprika toe.
- Voeg eventueel nog wat bouillon toe.
- Laat nog 45 minuten zachtjes pruttelen.
Svitak Sjeckani (stokbrood gevuld met goulash gehakt)
Joegoslavisch gerecht voor 4 personen
Ingrediënten;
- 1 ui.
- 2 tomaten.
- 4 voorgebakken petit pain. (evt. vervangen door 8 melkbroodjes)
- 300 gr. rundergehakt.
- 300 gr. Lamsgehakt.
- 2 el. olijfolie.
- 2 el. Parmezaanse kaas.
- 1,5 el. goulashkruiden.
- 4 plakjes ontbijtspek.
1 teentje knoflook.
peper.
Bereidingswijze;
- Knip het spek in dunne reepjes.
- Pel en snipper de ui.
- Verhit de olie in de braadpan en bak de ui en het spek al omscheppend bruin.
- Pers de knoflook er boven uit en voeg het gehakt toe, bak dit al omscheppend bruin.
- Schep de goulashkruiden en de peper er door heen.
- Verwarm de oven in 10 min. voor op 225 graden.
- Snij een dun plakje van de bovenkant van het stokbrood en hol het broodje uit.
- Schep het gehaktmengsel erin.
- Snijd de tomaten in plakjes en leg deze dakpansgewijs op het gehakt.
- Strooi de Parmezaanse kaas over de tomaten.
- Leg het stokbrood op de bakplaat in het midden van de oven en bak deze in 15 min. goudbruin en gaar.
Dadel-walnoot balletjes.
Ingrediënten;
- 100 gram dadels, liefst vers,
- 100 gram walnoten.
- Citroensap
- 50 gr. Geroosterde kokos.
Bereidingswijze;
- De dadels en walnoten fijnmaken en mengen met iets citroensap.
- Balletjes van draaien van het dadel walnoot mengsel.
- Kokos roosteren en daar de balletjes doorheen rollen.
- Serveren.
- Deze balletjes zijn lang houdbaar.